Categorieën
ministerievanverhalen

ACTIE. ACTIE. ACTIE!

De zaal was stampvol. Vakbondsmannen en vrouwen hadden zich verzameld om over de pensioenen te praten. Als begeleider wist ik, dat worden stevige uurtjes. De materie was zeer complex, terwijl de deelnemers hevig worstelden met het fenomeen ‘generatieconflict’. De leeftijd was hoog, het waren oude strijders, die vaak al op jonge leeftijd door hun ouders bij de vakbond waren gebracht. De vakbond was hun leven!

De bestuurder opende de meeting, en deed verslag van een ontmoeting met de minister. Hij opende zo. ‘We zijn in gesprek met de regering’. Meteen werd hij onderbroken. De zaal barstte los. NIET PRATEN. NIET PRATEN. NIET PRATEN. En .. ACTIE. ACTIE. ACTIE.

Bijzonder om mee te maken. Actie boven praten. Later werd het overigens een ‘goed gesprek’.

Actie is ook een ambtelijk buzzword. Om schwung in programma’s te brengen helpt het om actieplannen te maken. Mijn ervaring is, druk op het knopje van het actieplan, en betrokkenen, van ervaringsdeskundigen, ambtelijke professionals en consultants bedenken in mum van tijd van alles. Het is opwindend, het is genieten van betrokkenheid en creativiteit. Het is mooi.

En toch. Mist er soms iets. Wordt ook het onvermijdelijke tekort van het actieplan zichtbaar (als je niet oppast).

Eureka!

Middenin in zo’n traject kom je opeens in gesprek met iemand. Geen vergadering, maar een ‘echt gesprek’. En dan ontvouwt zich iets prachtigs. Alle acties en ideeën krijgen opeens context, extra betekenis door een geweldige visie. Een steengoed verhaal! Een perspectief waardoor alles van een nieuwe glans wordt voorzien. Waardoor alle acties opeens keurig ‘op een rij worden gezet’, voorzien van een onbetwistbare logica. Eureka! Zo’n verhaal ook waarvan je direct weet en voelt dat de spreker er echt jaren over gedaan heeft om te ontwikkelen. Zo’n verhaal waarvan het licht aangaat! Het ‘tien zinnen na tien jaar-principe’.

Actieplannen, top. Maar wat is het een weelde. Een steengoed beleidsverhaal. Niets is zo praktisch als een goed verhaal?!